Vinice - Aktron / Wikimedia Commons pod CC

Nejznámější vinařské oblasti ve Francii

16.7.2014 12:39 - kategorie:

Francouzská vína patří mezi nejlepší na celém světě. Jedná se o národní bohatství této země. Léty ověřená tradice ve spojení s ušlechtilou přípravou tvoří základ pro čestné jméno známých francouzských vinic. Připravili jsme pro vás přehled těch nejznámějších.

Bordeau

Bordeau je nejrozsáhlejší vinicí Francie s rozlohou přes 120 tisíc hektarů. Ve středověku byla tato oblast, zvaná Akvitánie, pod nadvládou Angličanů. Export vína se centralizoval právě do Anglie, kde ho nazývali „Claret“ a tento název se zachoval dodnes. Hlavním faktorem, který zajišťuje kvalitu vinařství v oblasti, je výborné prostředí. Geologický podklad regionu je bohatý na vápenec a spolu s dostatečnou vláhou řek poskytuje vhodné podmínky pro pěstování vinné révy.

Beaujolais

Víno se produkuje z odrůdy Gamay, která se vyznačuje tenkou slupkou a nízkou hodnotou taninů. Název této oblasti pochází ze staré provincie Beaujolais, kde ho poprvé pěstovali Římané podél obchodní cesty v údolí Saône. Nachází se severně od města Lyon.

Alsace

Významná vinařská oblast na severozápadě Francie produkuje převážně bílá vína (cca 90%). Tato oblast poskytuje vhodný rozptyl teplot, dostatek vlhka i slunečních paprsků. Aromatické odrůdy rozsáhlé vinné révy slouží k výrobě suchého a sladkého bílého vína, známý je i suchý ryzlink.

Burgundy

Region Burgundy se nachází na východě Francie. Jeho hranice začínají na severu v Auxerre a končí v Lyonu na jihu. Klade vysoký důraz na kategorii AOC (důraz na kontrolu originality) ze všech vín v zemi. Burgundsko se vyznačuje velmi chladnými zimami a horkými léty. Počasí je nepředvídatelné a v období sklizně se střídají krupobití, mrazy i déšť, takže jednotlivé ročníky se od sebe často výrazně liší.

Champagne

Jak už název napovídá, oblast je dobře známá díky produkci šumivých vín. Evropský zákon vyhrazuje právo používat tento název pro šumivá vína výhradně z této oblasti. Chladnější teploty v této oblasti způsobují vyšší úroveň kyselosti hroznů, což je vhodné právě pro šumivá vína.

Přidejte komentář nebo dotaz



*